Om je een compleet beeld te geven van mij en mijn werk, heb ik hieronder wat meningen van opdrachtgevers verzameld. Dan hoor je het ook eens van een ander.

Ik hou ’t kort hier op mobiel. Bekijk voor uitgebreidere verhalen de desktopversie

Jeroen is een uitermate kundige taalpurist en óók nog eens een zeer prettig mens om mee te werken

… een vriendelijke stok achter de deur …

Na een ingrijpende medische gebeurtenis besloot ik dat ik blogs ging schrijven over mijn ziekteproces en mijn weg naar herstel. Nadat ik mijn eerste blog had gepubliceerd op mijn sociale media-kanalen nam Jeroen contact met mij op om zijn hulp hierbij aan te bieden. Ontzettend leuk! Want Jeroen en ik waren bevriend op de middelbare school en elkaar daarna uit het oog verloren.

Ondanks dat ik zelf graag schrijf en het leuk vind om met taal te spelen, kwam Jeroens aanbod als een geschenk uit de hemel. Niet alleen omdat hij mijn teksten strakker, mooier en knapper maakt. Maar vooral omdat hij een vriendelijke stok achter de deur werd. Een persoonlijke supporter die mij aanspoorde op de momenten dat ik geen inspiratie had en mij de juiste dosis zelfvertrouwen gaf om vooral dóór te gaan met schrijven.

Zélfs als je jezelf al ‘auteur’ noemt kun je niet zonder een goede (eind)redacteur. Dat heb ik in mijn 20-jarige carrière in het boeken- en uitgeversvak wel geleerd. Dat je een mooi, goed of belangrijk verhaal te vertellen hebt, is niet voldoende om het lekker leesbaar te maken. Schrijven met een synoniemenwoordenboek op schoot haalt de vaart uit je verhaal. En op die momenten is het geweldig om een redacteur als Jeroen te hebben, die dat synoniemenwoordenboek gewoon standaard in zijn hoofd heeft zitten. En precíés de juiste toon in jouw tekst weet aan te brengen.

Inmiddels heb ik de smaak van het schrijven te pakken en is er zelfs al een uitgever die interesse heeft getoond in een boek van mijn hand. Maar, niet zonder Jeroen! Zonder zijn ‘finishing touch’, coaching en kennis gaat het boek er niet komen. Mijn creatieve brein heeft die vriendelijke stok achter de deur nodig en met deze samenwerking ligt er vast en zeker over een jaar een geweldig boek in de boekhandel!

Wil je mijn blogs onder redactie van Jeroen lezen? Klik dan op deze afbeelding!

Merel Prins

Een vriendelijke stok achter de deur …

Jeroen is een uitermate kundige taalpurist en óók nog eens een zeer prettig mens om mee te werken

Merel Prins, Blogger/auteur

Ik zag meteen dat de teksten veel sterker werden …

Ik raad iedere (beginnende) schrijver aan om het eigen ego even opzij te schuiven en Jeroen te raadplegen

Jaap Kooimans, Auteur 'Floris'

Absoluut aan te bevelen!

“Jeroen Bakers is een prima redacteur! Heel secuur maar niet pietluttig, houdt het overzicht, weet te motiveren, en maakte mijn boektekst duidelijk leesbaarder. Absoluut aan te bevelen!”

Jeroen heeft me enorm geholpen

“Mijn Engels is niet geweldig. Op mijn portfolio-website stonden behoorlijk wat taalfouten. Jeroen heeft me daar enorm mee geholpen. Hij is heel nauwkeurig en loopt de tekst na tot op de punten. Daarnaast werkt hij snel en is de communicatie erg prettig!”

Hij levert kwaliteit, met passie en geduld

“Jeroen heeft mij geholpen bij de eindredactie van de teksten voor mijn bedrijfswebsite (www.msac.nl). Hij heeft me verrast door zijn scherpte op zowel hoofdlijnen en logica, en met het zien van de kleinste details. Zinnen die gevoelsmatig niet lekker liepen, en ik geen oplossing voor wist, boog hij duidelijk met veel plezier om naar vloeiende tekst die echt klopte met wat ik wilde vertellen. En dat alles terwijl de teksten al door een professionele schrijver waren geschreven. Wat ik ook sterk vind is dat hij je meerdere opties met aanbevelingen geeft, waardoor je toch zelf regie houdt als je dat prettig vindt. Kortom: Jeroen is iemand die kwaliteit levert en dat doet met passie en geduld. Een echte aanrader!”

Hij levert kwaliteit!

Jeroen is iemand die kwaliteit levert en dat doet met passie en geduld. Een echte aanrader!

Ik zag meteen dat de teksten veel sterker werden en was enorm content met zijn suggesties

Ik raad iedere (beginnende) schrijver aan om het eigen ego even opzij te schuiven en Jeroen te raadplegen …

Eind 2017 besloot ik mijn studeerkamer op te ruimen en kwam ik een oude videoband van Floris tegen. Ik keek de serie nog eens terug en realiseerde me dat het bijna 50 jaar geleden was dat Floris was gemaakt. Over de historie van de serie is nooit een boek verschenen en daarom leek het me hoog tijd voor een jubileumboek: ‘Floris 50 jaar’. Pipi Langkous, óók een jeugdheld van vroeger, zei altijd: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’. Dat leek me een goed uitgangspunt. Gelukkig waren de meest prominente ‘makers’ zoals scenarioschrijver Gerard Soeteman, de regisseur Paul Verhoeven en hoofdrolspelers Rutger en Jos nog in leven. Ik stelde een synopsis op en maakte een voorzichtige eerste indeling van hoofdstukken. Een centraal ‘Floris-archief’ bleek helaas niet te bestaan, maar bij Beeld en Geluid in Hilversum en het Eye filmmuseum in Amsterdam kon ik toch veel informatie vergaren. Toen het ook nog lukte om de ‘prominenten’ te interviewen en ik in het bezit kwam van ruim tweeduizend foto’s leek het erop dat mijn idee wel eens gerealiseerd kon worden. Ik schreef een vijftal uitgeverijen aan en kreeg van drie hiervan binnen een week een positieve reactie dat men Floris wel wilde uitgeven.

Als voorlichter en later ondernemer had ik in mijn werkzame leven weliswaar veel geschreven, maar dan ben je nog geen schrijver! Was mijn tekst wel goed genoeg om het in boekvorm uit te geven? Gelukkig had de uitgever die ik koos een connectie met Jeroen Bakers. Die nam de redactie op zich en fileerde de tekst. Op vele plekken kwam hij met stijlverbeteringen of adviseerde hij me om de zinsconstructies net iets anders te laten lopen. Ik zag meteen dat de teksten veel sterker werden en was enorm content met Jeroens suggesties.

Na zijn ‘fileeractie’ kon het boek in productie worden genomen. De tekst werd van foto’s voorzien en opgemaakt door een vormgever. Een droom kwam uit. Ik voelde me zo trots als een pauw toen ik in september 2018 tijdens de boekpresentatie in kasteel Loevestein (één van de filmlocaties) het eerste exemplaar mocht overhandigen aan de bedenker van de serie, de scenarioschrijver Gerard Soeteman.

Nog altijd ben ik Jeroen Bakers enorm veel dank verschuldigd want zonder zijn bijdrage zou het boek beslist minder goed zijn geworden. Getuige de vele lovende recensies is die kwaliteit bij pers en publiek ook zo ervaren.

Ik wens Jeroen veel succes met zijn werk en raad iedere (beginnende) schrijver aan om het eigen ego even opzij te schuiven en hem te raadplegen.

Jaap Kooimans, auteur ‘Floris’